Bumbu
Bumbu - řemeslný um "rum"
Rum Bumbu našel své příznivce hned v počátku co se objevil na trhu. Jeho verze Bumbu Original 35% zaujala jemností, sladkostí a neobvykle příjemnou chutí plnou ovoce, vanilky a bananů. Později vydaná verze Bumbu XO již byla určena pro zkušenější rumové odborníky, kteří hledali v rumu skryté nádechy čokolád a tmavého koření.
Původ a výroba rumu Bumbu
Bumbu rum se vyrábí v historické palírně na ostrově Barbados, která byla založené v roce 1893 a v současnosti je nepřetržitě v provozu více než 120 let. Základem výtečného rumu je jedinečná barbadoská podzemní voda, která je přirozeně filtrovaná přes Barbadoské podloží tvořené vápencem pocházejícím z korálových útesů, jenž vytvořili tento ostrov Barbados. Tato výjimečně čistá voda ve spojení s pečlivě vybranou cukrovou třtinou, pocházející z celého Karibiku a Jižní Ameriky propůjčuje lehkost a hladkost, která je ústřední pro rum Bumbu. Samotná destilace rumu probíhá dvojí kontinuální destilací. Kvasnice používané při kvašení jsou místním tajemstvím, které sahá až do roku 1840.
Název Bumbu pochází od směsi koření používané v Karibiku. Směs koření Bumbu ale také znají např. na Bali, kde se jedná o směs koření tvořenou česnekem, šalotkou, pálivých papriček, zázvoru, kurkumy a kořene galgana. Tato směs z Bali se často užívá při vaření v kombinaci rybích jídel či zeleninových salátu s rýží.
Láhev Bumbu
Na první pohled u rumu Bumbu zaujme skleněná láhev, která sama o sobě je umělecké dílo. Jejím hlavním znakem je mohutnost a poměrně velká hmotnost, je z velice kvalitního skla. Dalším znakem je zdobení ražením kovové „X“ vpředu a mapou Karibiku na straně zadní. Typický je také staromódní, nadrozměrný korek, u kterého vždy uslyšíte slavnostní "POP", pokaždé když otevřete láhev rumu Bumbu. Prostě je to skvělý rum se vším všudy.