Naga
Asijský rum Naga pochází Indonésie, konkrétně z ostrova Jáva. Rumy Naga zhmotňují a oslavují asijské tradice v pěstování cukrové třtiny a destilace rumu. Nágové jsou jedním z kulturních a mytologických pojítek, která spojují toto obrovské území, jež se rozkládá od Bengálského zálivu po Jávské moře, od Indického oceánu až po Tichý oceán.
Dříve než se v Karibiku začala pěstovat cukrová třtina, dříve než se v Londýně začal destilovat gin, dokonce dříve než bylo poprvé použito slovo "alkohol", pili lidé arak. Na konci 15. století se portugalští a nizozemští obchodníci dostali na ostrov Jáva. Zjistili, že čínští plantážníci cukrové třtiny vyvinuli tajný recept, který umožňoval kvašení melasy a následnou destilaci, z níž se vyráběl nápoj, který je dnes známý jako BATAVIA ARRACK - INDONÉSKÝ RUM.